مایلودک لنالیدوماید
مایلودک لنالیدوماید،مایلودک (Mylodey) از دسته داروهای ایمونومدولاتور و تنظیم کننده سیستم ایمنی است. این دارو در واقع فرم ژنریک داروی اصلی، یعنی (REVLIMID Lenalidomide) است که در درمان انواع سرطان خون، از جمله تومورهای بدخیم مانند مالتیپل میلوما، لنفوم سلولهای منتل در مبتلایان به بیماری سندرم میلودیسپلاستیک تجویز میشود.
این دارو با آهستهکردن یا توقف رشد سلولهای سرطانی، عملکرد خود را نشان میدهد و همچنین برای درمان آنمی در بیماران مبتلا به اختلالات خاص مغز استخوان/ خونی (با نام سندرمهای میلودیسپلاستیک) تجویز میشود. این دارو میتواند نیاز را به تزریق خون کاهش دهد.
مایلودک برای درمان انواع خاصی از سرطان (لوکمی لنفوسیتیک مزمن (CLL)) توصیه نمیشود، زیرا افزایش خطر عوارض جانبی جدی مرتبط با قلب و مرگ گزارش شده است. ایمنی و اثربخشی تجویز این دارو در کودکان مشخص نیست و اطلاعاتی در این زمینه در دسترس نیست.
REVLIMID در ترکیب با دگزامتازون برای درمان مالتیپل میلوما در بیمارانی که کاندید مناسبی برای پیوند سلولهای بنیادی نیستند، تجویز میشود.
از مزیتهای مهم این دارو خوراکی بودن آن است که موجب سهولت مصرف و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به این نوع بدخیمیها میشود.
مایلودک در دوزهای ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۵ میلیگرمی به صورت کپسول خوراکی تولید و در دستهبندیهای ۲۱ عددی در دسترس بیماران قرار دارد.
عوارض جانبی
عوارض جانبی شایع این دارو عبارتند از: پنومونی، عفونت راه تنفسی فوقانی، عفونت راه ادراری، نوتروپنی، ترومبوسیتوپنی، درد شکمی، آنمی و …
اطلاعات دوزاژ دارویی
دوز دارو در مالتیپل میلوما، در درمان ترکیبی:
دوز توصیه شده برای آغاز درمان، ۲۵ میلیگرم خوراکی، یک بار در روز، از روزهای ۱ تا ۲۱ که در ترکیب با دگزامتازون در سیکلهای ۲۸ روزه تکرار میشود. برای بیماران بالای ۷۵ سال، دوز آغازین دگزامتازون ممکن است کاهش یابد. درمان تا زمانی ادامه پیدا میکند که بیماری پیشرفت کند یا سمیت غیرقابل قبول رخ دهد.
در بیمارانی که کاندید پیوند سلولهای بنیادی نیستند، درمان تا زمانی ادامه مییابد که بیماری پیشرفت کند یا سمیت غیرقابل قبول رخ دهد. برای بیمارانی که کاندید مناسبی برای auto-HSCT هستند، باید موبیلیزاسیون سلولهای بنیادی هماتوپویتیک در طول ۴ دوره درمان حاوی REVLIMID رخ دهد.
تعدیل دوز دارو برای توکسیسیتی هماتولوژیک در طول درمان MM:
تعدیل دوز دارو زمانی انجام میشود که نوتروپنی یا ترومبوسیتوپنی درجه ۳ یا ۴ یا دیگر سمیتهای درجه ۳ یا ۴ رخ دهند.
تداخلات دارویی و بیماری
در مجموع، ۲۲۲ دارو شناخته شدهاند که با REVLIMID تداخل دارند. از این تعداد، ۱۰۴ دارو هستند که تداخلات ماژور دارند.
داروهای شایعی که در ترکیب با REVLIMID باید بررسی شوند:
آسیکلوویر، آلوپورینول، آملودیپین، آسپیرین، دگزامتازون، فروزوماید، گاباپنتین، ایبوپروفن، لووتیروکسین، اومپرازول، اندانسترون، و …
از سوی دیگر، ۳ بیماری هم هستند که با این دارو تداخل ایجاد میکند:
۱- نارسایی کلیوی
۲- آنمی
۳- حوادث ترومبوامبولیک
بارداری
این دارو، آنالوگ ساختاری تالیدومید است که تراتوژن شناختهشدهای برای انسان بوده و موجب مرگ جنین خواهد شد. همچنین فراوانی بالای نواقص تهدید کننده حیات در نوزادان گزارش شده است.